Over ons

Figulus Welzijn ontstond per 1 januari 2011 uit het samengaan van het Sociaal Cultureel Werk Aalten en het Sociaal Cultureel Werk Dinxperlo.

Figulus Welzijn heeft zich ontwikkeld tot een brede welzijnsorganisatie die inspeelt op de maatschappelijke ontwikkelingen van deze tijd. Voorbeelden hiervan zijn het vluchtelingenwerk dat uitgevoerd wordt door Figulus Welzijn, wij spelen een rol binnen de participatiewet en zijn actief bij het bestrijden van eenzaamheid bij onze oudere inwoners.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat het sterke sociale netwerk binnen de gemeente Aalten ondersteund en in stand gehouden worden. Mede door dit sterke sociale netwerk kunnen wij gezamenlijk alle maatschappelijke veranderingen opvangen.

 

Achtergrond samengaan

De gemeente Aalten is op 1 januari 2005 ontstaan door het samengaan van de toenmalige gemeenten Aalten en Dinxperlo. Door deze gemeentelijke herindeling heeft de gemeenteraad het college van b & w de opdracht gegeven het beleid van de twee voormalige gemeenten, op het terrein van het professioneel sociaal cultureel werk, te harmoniseren.

Dit heeft tevens geleid tot de vorming van een nieuwe welzijnsstichting: Stichting Figulus Welzijn Aalten–Dinxperlo (afgekort Figulus Welzijn).

logo figulus.jpeg

Uitleg naam en het ontwerp

Figulus is Latijn voor pottenbakker  en geeft prima weer wat de voormalige stichtingen vele jaren hebben gedaan, namelijk cursussen organiseren waaronder pottenbakken. Dat is de link met het verleden. Tegelijkertijd staat het vak van pottenbakken voor het creëren / vormgeven van nieuwe dingen. Dat is de link met de toekomst. Figulus Welzijn staat met respect voor het heden en verleden, klaar voor het concretiseren van Welzijn Nieuwe Stijl binnen de gemeente Aalten. Die nieuwe aanpak vraagt SAMENWERKING met inwoners en instellingen, vandaar het motto “wij vormen samen”. De eigen kracht van mensen is daarbij het vertrekpunt.

Het beeldmerk wordt gevormd door twee handen die een vaas vormen. De handen en de draaischijf vormen de basiskleuren, het product is hier de mengkleur blauw/paars. Die handen zijn naast boetseerders ook te zien als beschermers van het kwetsbare en daarmee juiste vertolkers van WELZIJN.